Tips & Advies voor filmers

Op deze pagina proberen we enkele tips te geven wanneer je een voorstelling wilt gaan filmen. Dit is een eerste versie, de pagina zal regelmatig worden bijgewerkt en aangepast…

Gemakkelijk filmen, ook voor niet-professionals

In veel gevallen zijn de filmers van een musical of vergelijkbare voorstelling op een school geen professionals.
Bij Jouwschoolfilm zien we natuurlijk heel wat films voorbij komen waarvan de kwaliteit nogal wisselend is.
Het doel van deze pagina is dan ook om gezamenlijk de kwaliteit van de films te verbeteren en om beginnende filmers te voorzien van tips & advies!
Dus deel je kennis en ervaringen met anderen door je verhaal in een reactie achter te laten.
Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op!

Voorbereiding

Filmen gaat het beste vanaf het statief.
Prijzen voor goede statieven beginnen zo rond de €70,00 en lopen op tot wel €500,00!
Een goed statief is uitgerust met een vloeistofkop wat het pannen en tilten (de horizontale en verticale bewegingen) een stuk vloeiender laat verlopen en ook staan kwalitatief betere statieven een stuk steviger. Met ons ALL-in pakket leveren wij standaard een kwalitatief goed statief mee.

Kies een goede positie in de zaal om vanuit te filmen en probeer ervoor te zorgen dat je het publiek niet het zicht belemmert.
Vaak is dit achter in de zaal in het midden tenzij er een mooi middenpad is waarbij je ook geen mensen achter je het zicht belemmert. Zorg dat je ruim om tijd bent voordat het publiek binnenkomt zodat je rustig naar een gunstige positie kan zoeken.
Draai het statief flink omhoog zodat je over het publiek heen filmt.
(of ga op een tafel staan met het statief)
Test het pannen en tilten (bewegen/draaien) met de camera op het statief en stel deze zo af dat dit zo soepel mogelijk loopt. Niet te zwaar, niet te makkelijk. De camera moet wel op zijn plek blijven wanneer je de arm even loslaat. Stel zo nodig de knoppen aan het statief bij.

Denk er om dat je de camera recht hebt staan
Op veel statieven zit als hulpmiddel een waterpasje (belletje in het midden = mooi horizontaal)

Tijdens het filmen

Let er op dat er rondom de camera bijvoorbeeld geen kletsende mensen zitten of kinderen met een zakje chips o.i.d. Het geluid hiervan pakt de camera allemaal op en verstoord de opnames en het geluid van de uitvoerenden op het toneel. (Denk dus ook om je eigen geluiden/spraak!)
Meer hierover verderop bij “geluid”.
Zoom in totdat je net ongeveer het hele toneel in beeld hebt of met nog iets ruimte er omheen.
Gebruik dit grotendeels als je filmbasisstandpunt.
Verder in en uitzoomen mag natuurlijk maar doe dit rustig en niet aan een stuk door anders wordt het te onrustig om naar te kijken later.
Oefen dit desnoods voortijdig zodat je gevoel krijgt met de zoomknop. (Dit kan natuurlijk prima zonder daadwerkelijk te filmen.)

Belichting

In veel gevallen wordt het optreden uitgevoerd in een verduisterde zaal en met een podium dat soms slecht is verlicht, soms te veel is verlicht en soms met veel wisselingen in het (gekleurde) licht. En dat zijn allemaal zaken waar de gemiddelde camera het moeilijk mee heeft. Dat wordt vaak wel beter naarmate er een betere (lees duurdere) camera wordt gebruikt maar dan nog blijft het lastig. Ook omdat elke situatie weer anders is.
Als je veel verstand hebt van camera’s en wanneer je tijd hebt om je per situatie voor te bereiden kan je een heel eind komen met de optimale instellingen. Dan zal echt de kwaliteit van de camera bepalend zijn.
Maar de gemiddelde gebruiker van onze camera’s zal die kennis vaak niet hebben en daarom is het van belang dat de camera’s die via Jouwschoolfilm te huur zijn zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn en een zo goed mogelijk resultaat halen met de automatische instellingen. En dat tegen een zo vriendelijk mogelijk tarief. Op dit moment hebben wij 2 type camera’s in ons assortiment (A-klasse en een B-klasse) zodat, wanneer men iets meer te besteden heeft, er ook een nog betere camera beschikbaar is. Dit kan interessant zijn voor die situatie waarbij de lichtomstandigheden op het podium gewoon minder goed zijn.

Een ander probleem is vaak dat bij een musical van groep 8 het regelmatig gebeurt dat de groep te groot is, of het podium eigenlijk te klein, om iedereen in het licht te zetten. Wanneer het midden goed is verlicht en de zijkant niet dan is diegene die daar zijn stukje doet niet te zien op de film! Let hierop tijdens het filmen!
En over het algemeen geldt voor het filmen, hoe meer licht op het podium hoe beter de film. Probeer een balans te vinden tussen sfeerlicht en goed filmlicht.

Geluid

In veel gevallen zijn er wel microfoons geplaatst op het podium om het geluid te versterken.
Over het algemeen, wanneer het geluid vanaf het podium goed versterkt is en de spelers ook goed verstaanbaar zijn in de zaal, zal je prima met de interne microfoon van de camera het geluid kunnen opnemen. Let hierbij wel op de volgende zaken:

  • Zet, wanneer de camera daarover beschikt, de 5.1 surround sound uit en zet deze op stereo. Je wil namelijk juist zo min mogelijk het geluid om je heen oppikken. (Wij zetten deze standaard uit)
  • Let op je omgeving, pratende mensen, tikkende koffielepels, chips etende mensen.
    Die geluiden pikt de camera snel op en overstemt snel het geluid dat je eigenlijk wilt opnemen.
    (Wij leveren standaard een waarschuwingsbordje mee dat je aan de camera kunt hangen zodat mensen die in de directe omgeving van de camera zitten gewaarschuwd zijn. Zo hoef je als filmer minder snel de boze of strenge meneer/mevrouw te zijn.)
  • Sluit een koptelefoon aan op de camera zodat je kan monitoren wat je opneemt.
    (Wij leveren standaard een koptelefoon of oordopjes mee die je kunt gebruiken. Maar je mag natuurlijk ook je eigen gebruiken.)

Algemene tip, zowel bij gebruik van de interne microfoon als een externe microfoon:

Je kent het vast; veel ouders en kinderen in een kleine ruimte, hartje zomer; WARM! En wat doe je dan: juist, je zet de airco vol open, of je zet een aantal blowers neer. Maar die apparaten maken veelal een zoemend geluid. Microfoons zijn daar gevoelig voor en die zoommm kan zeer hinderlijk zijn in de film. Daarom ook weer; gebruik een koptelefoon en monitor de opname.