Tips & Advies voor filmers

Op deze pagina proberen we enkele tips te geven wanneer je een voorstelling wilt gaan filmen. Dit is een eerste versie, de pagina zal regelmatig worden bijgewerkt en aangepast…

Gemakkelijk filmen, ook voor niet-professionals

In veel gevallen zijn de filmers van een musical of vergelijkbare voorstelling op een school geen professionals.
Bij Jouwschoolfilm zien we natuurlijk heel wat films voorbij komen waarvan de kwaliteit nogal wisselend is.
Het doel van deze pagina is dan ook om gezamenlijk de kwaliteit van de films te verbeteren en om beginnende filmers te voorzien van tips & advies!
Dus deel je kennis en ervaringen met anderen door je verhaal in een reactie achter te laten.
Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op!

Voorbereiding

Filmen gaat het beste vanaf het statief.
Prijzen voor goede statieven beginnen zo rond de €70,00 en lopen op tot wel €500,00!
Een goed statief is uitgerust met een vloeistofkop wat het pannen en tilten (de horizontale en verticale bewegingen) een stuk vloeiender laat verlopen en ook staan kwalitatief betere statieven een stuk steviger. Met ons ALL-in pakket leveren wij standaard een kwalitatief goed statief mee.

Kies een goede positie in de zaal om vanuit te filmen en probeer ervoor te zorgen dat je het publiek niet het zicht belemmert.
Vaak is dit achter in de zaal in het midden tenzij er een mooi middenpad is waarbij je ook geen mensen achter je het zicht belemmert. Zorg dat je ruim om tijd bent voordat het publiek binnenkomt zodat je rustig naar een gunstige positie kan zoeken.
Draai het statief flink omhoog zodat je over het publiek heen filmt.
(of ga op een tafel staan met het statief)
Test het pannen en tilten (bewegen/draaien) met de camera op het statief en stel deze zo af dat dit zo soepel mogelijk loopt. Niet te zwaar, niet te makkelijk. De camera moet wel op zijn plek blijven wanneer je de arm even loslaat. Stel zo nodig de knoppen aan het statief bij.

Denk er om dat je de camera recht hebt staan
Op veel statieven zit als hulpmiddel een waterpasje (belletje in het midden = mooi horizontaal)

Tijdens het filmen

Let er op dat er rondom de camera bijvoorbeeld geen kletsende mensen zitten of kinderen met een zakje chips o.i.d. Het geluid hiervan pakt de camera allemaal op en verstoord de opnames en het geluid van de uitvoerenden op het toneel. (Denk dus ook om je eigen geluiden/spraak!)
Meer hierover verderop bij “geluid”.
Zoom in totdat je net ongeveer het hele toneel in beeld hebt of met nog iets ruimte er omheen.
Gebruik dit grotendeels als je filmbasisstandpunt.
Verder in en uitzoomen mag natuurlijk maar doe dit rustig en niet aan een stuk door anders wordt het te onrustig om naar te kijken later.
Oefen dit desnoods voortijdig zodat je gevoel krijgt met de zoomknop. (Dit kan natuurlijk prima zonder daadwerkelijk te filmen.)

Belichting

In veel gevallen wordt het optreden uitgevoerd in een verduisterde zaal en met een podium dat soms slecht is verlicht, soms te veel is verlicht en soms met veel wisselingen in het (gekleurde) licht. En dat zijn allemaal zaken waar de gemiddelde camera het moeilijk mee heeft. Dat wordt vaak wel beter naarmate er een betere (lees duurdere) camera wordt gebruikt maar dan nog blijft het lastig. Ook omdat elke situatie weer anders is.
Als je veel verstand hebt van camera’s en wanneer je tijd hebt om je per situatie voor te bereiden kan je een heel eind komen met de optimale instellingen. Dan zal echt de kwaliteit van de camera bepalend zijn.
Maar de gemiddelde gebruiker van onze camera’s zal die kennis vaak niet hebben en daarom is het van belang dat de camera’s die via Jouwschoolfilm te huur zijn zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn en een zo goed mogelijk resultaat halen met de automatische instellingen. En dat tegen een zo vriendelijk mogelijk tarief. Op dit moment hebben wij 2 type camera’s in ons assortiment (A-klasse en een B-klasse) zodat, wanneer men iets meer te besteden heeft, er ook een nog betere camera beschikbaar is. Dit kan interessant zijn voor die situatie waarbij de lichtomstandigheden op het podium gewoon minder goed zijn.

Een ander probleem is vaak dat bij een musical van groep 8 het regelmatig gebeurt dat de groep te groot is, of het podium eigenlijk te klein, om iedereen in het licht te zetten. Wanneer het midden goed is verlicht en de zijkant niet dan is diegene die daar zijn stukje doet niet te zien op de film! Let hierop tijdens het filmen!
En over het algemeen geldt voor het filmen, hoe meer licht op het podium hoe beter de film. Probeer een balans te vinden tussen sfeerlicht en goed filmlicht.

Geluid

In veel gevallen zijn er wel microfoons geplaatst op het podium om het geluid te versterken.
Over het algemeen, wanneer het geluid vanaf het podium goed versterkt is en de spelers ook goed verstaanbaar zijn in de zaal, zal je prima met de interne microfoon van de camera het geluid kunnen opnemen. Let hierbij wel op de volgende zaken:

 • Zet, wanneer de camera daarover beschikt, de 5.1 surround sound uit en zet deze op stereo. Je wil namelijk juist zo min mogelijk het geluid om je heen oppikken. (Wij zetten deze standaard uit)
 • Let op je omgeving, pratende mensen, tikkende koffielepels, chips etende mensen.
  Die geluiden pikt de camera snel op en overstemt snel het geluid dat je eigenlijk wilt opnemen.
  (Wij leveren standaard een waarschuwingsbordje mee dat je aan de camera kunt hangen zodat mensen die in de directe omgeving van de camera zitten gewaarschuwd zijn. Zo hoef je als filmer minder snel de boze of strenge meneer/mevrouw te zijn.)
 • Sluit een koptelefoon aan op de camera zodat je kan monitoren wat je opneemt.
  (Wij leveren standaard een koptelefoon of oordopjes mee die je kunt gebruiken. Maar je mag natuurlijk ook je eigen gebruiken.)

Algemene tip, zowel bij gebruik van de interne microfoon als een externe microfoon:

Je kent het vast; veel ouders en kinderen in een kleine ruimte, hartje zomer; WARM! En wat doe je dan: juist, je zet de airco vol open, of je zet een aantal blowers neer. Maar die apparaten maken veelal een zoemend geluid. Microfoons zijn daar gevoelig voor en die zoommm kan zeer hinderlijk zijn in de film. Daarom ook weer; gebruik een koptelefoon en monitor de opname.

Beamer op de achtergrond?

Film je een voorstelling waarbij er tegelijkertijd ook foto’s/video’s worden gepresenteerd op de achtergrond met een beamer?
Stel dan de camera hierop in!
Anders loop je het risico dat je een constante “flikkering” in beeld hebt (en dat kan best irritant zijn).

Dit voorkom je door de sluitertijd (shuttertime) aan te passen op de camera.
Automatisch staat deze vaak op 50.
Als je in je monitor/scherm kijkt zal je de “flikkering” ook wel zien.
Probeer het eens door de shutterspeed op 60 te zetten…in de meeste gevallen is het probleem hiermee weg!

Uitvoerenden minder goed verstaanbaar in de zaal

Soms is de muziek hard genoeg maar zijn de uitvoerenden op het podium gewoon minder goed te verstaan. Dit kan zijn doordat er geen microfoons zijn op het podium, of dat die er wel zijn maar niet goed genoeg versterken, en soms is het ook gewoon zo dat kinderen te verlegen zijn om hardop te praten. Voor die gevallen zijn er verschillende oplossingen.
Let op: lang niet alle camera’s beschikken over een aansluiting voor een microfoon!
(en ook vaak niet over een koptelefoonaansluiting overigens)
De camera’s die wij gebruiken bij Jouwschoolfilm uiteraard wel.

 • Gebruik van een externe (cardioide of super-cardioide) microfoon op de camera.
  Vaak geven deze microfoons een betere kwaliteit geluid dan een interne camera-microfoon.
  Een cardioide microfoon neem voornamelijk het geluid op dat van de voorkant komt, dus daar waar je de camera op hebt gericht. Voordeel is een beter geluid en iets minder last van de directe omgeving. Nadeel is dat het dus niet al het omgevingsgeluid wegneemt. Een losse microfoon voor op de camera is optioneel bij te bestellen bij ons.
 • Gebruik van een draadloze externe microfoon.
  Deze zijn er ook in meerdere soorten en maten en zeker in verschillende prijsklassen!
  De ontvanger sluit je uiteraard aan op de camera en de zender positioneer je op een gunstige plek vlakbij het podium. Verbindingen gaan over 2.4ghz of via bluetooth. Voordeel is dat je niet meer sneren en kabels zit waarover men kan struikelen. Nadeel is dat de verbinding kan wegvallen (tijdelijk). Dit gaat eigenlijk bijna altijd goed maar we hebben het ooit eens meegemaakt en dat kan erg vervelend zijn. Van belang dan ook hier zeker bij: koptelefoon op en monitor dat geluid! Via Jouwschoolfilm is een externe draadloze oplossing voor het geluid optioneel bij te bestellen.
 • Gebruik van een externe bedrade microfoon.
  Ook hier natuurlijk weer vele soorten, maten en prijsklassen.
  Ook deze sluit je aan op de camera en met een lange kabel positioneer je deze weer op een gunstige plek nabij het podium. Voordeel is dat dit een goedkopere oplossing is maar een nadeel is natuurlijk dat je met die kabels zit waarover men kan struikelen. Via Jouwschoolfilm is een externe bedrade oplossing voor het geluid optioneel bij te bestellen.

Tip: plaats een draadloze of bedrade microfoon op een stevig microfoonstatief en hang er een waarschuwingsbordje/papier aan. Hiermee voorkom je dat het publiek, dat wellicht langs de microfoon loopt, deze omver loopt. Voordeel van zo’n bordje is dat je daar ook een waarschuwing op kan zetten voor de mensen die in de buurt van de microfoon gaan zitten. (Dat ze oppassen wat ze zeggen want de microfoon neemt alles op 😊 ) Bij het optionele microfoonpakket levert Jouwschoolfilm standaard zo’n waarschuwingsbordje mee.

Een groot voordeel van überhaupt het gebruik van een externe microfoons is dat je geen last mee hebt van geluiden van de camerabediening. Bij gebruik van de interne microfoon hoor je het ook wanneer de filmer met zijn handen bijvoorbeeld de camera aanraakt. (tikken/vegen/wrijven)

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand verhaal neem dan gerust contact met ons op.
Ben jij zelf een filmer en heb je nog tips of aanvullend advies laat dan hieronder een bericht achter.